کتاب غزالی در بغداد
غزالی در بغداد نام یک رمان تاریخی است که نوشته ی ذبیح الله منصوری است ، او نامی خودساخته تحت عنوان ادوارد توماس، نویسندهٔ اهل انگلستان برای این اثر خود برگزیده . پوشیده نیست مانند سایر آثار منصوری اعلام ، مستندات و بهطور کل محتوای این کتاب قابل استناد نیست و با اتکا به قلم روان نویسنده تنها به عنوان داستانی جذاب نگریسته می شود.
این کتاب رمانی تاریخی است که به روایت مهاجرت ابوحامد محمد غزالی متکلم و فقیه ایرانی است که یکی از بزرگترین مردان تصوف سدهٔ پنجم هجری بود میپردازد و ضمن بیان داستان اصلی به خلق تصویری از اوضاع تاریخی، شرایط ناعادلانه حاکم بر جامعه آن دوران، دستاوردهای علمی غزالی، ستایش انسانیت و آزادگی روی میآورد.
عصر روز اول ماه ربیع الاول سال 484 هجری قمری مطابق با سال هزار و نود و یک میلادی یک مرد جوان که بیست و چهار یا بیست و پنج سال از عمرش می گذشت از کاروانسرائی در شهر بغداد که در آن منزل کرده بود خارج شد و قدم به شهر نهاد.
آن جوان با کاروان به بغداد آمده، در کاروانسرائی واقع در حومه آن شهر، منزل کرده بود و پس از اینکه غبار راه را از خود دور کرد، و لباسی تمیز در بر نمود وارد شهر گردید و بعد از قدری راه پیمودن از زیبائی آن شهر دچار حیرت شد....
المقتدی بامرالله خلیفه عباسی پس از کشتن پادشاه غسان، دختر او زهره را به همسری خود درمیآورد. زهره که شاهد قتل پدر و برادرانش و نیز ویرانی کشورش به دست خلیفه بوده، قسم یاد میکند که از او انتقام بگیرد. در سال 484 هجری قمری که اجرای نقشهی قتل خلیفه به دسیسهی زهره محتمل به نظر میرسد.
ابوحامد محمد غزالی فیلسوف و متفکر بزرگ ایرانی که با نگارش کتاب تهافتالفلاسفه به چنان شهرتی رسیده که او را امام و حجتالاسلام مینامند، به دعوت خواجه نظامالملک در مدرسهی نظامیه بغداد به تدریس مشغول است. آیا این توطئه به سرانجام میرسد و نقش غزالی در این ماجرا چیست؟
امام محمد غزالی در سال 488 هجری از تدریس در نظامیه بغداد کناره گرفت و به مکه و اندلس مسافرت کرد. او سرانجام به کلی ترک علایق دنیوی کرد و به شهر زادگاهش توس بازگشت و در همان جا در سن 55 سالگی درگذشت.
مشخصات
- ناشر
- نگاه
- مؤلف
- ادوارد توماس
- مترجم
- ذبیح الله منصوری
- اندازه کتاب
- وزیری
- نوع جلد
- گالینگور
- تعداد صفحات
- 824
- شابک
- 978-6222673635
ثبت نظر