کتاب پایان دموکراسی
هرگاه که دموکراسی دیگری در سراشیبی سقوط می افتد، می خواهیم بدانیم آیا هشداری است به سرنوشت احتمالی دموکراسی ما؟ هر وقت که جان مردم از یک سیاست مدار به لب می رسد، راهی هست تا سیاست مداری دیگر را به جای او انتخاب کنند. رهبران مخوف یا چنان که در چین می گفتند «امپراتوران بد» ممکن است بی سر و صدا سر به نیست شوند.احزاب سیاسی در حال احتضار، سرانجام به گورستان تاریخ سپرده می شوند. اگر دموکراسی واقعا مغفول بماند یا تضعیف شود، بعید نیست که یک «امپراتور بد» آهسته در نهادهای آن بخزد و جا خوش کند، طوری که دیگر نتوان از دستش خلاص شد.
دیوید رانسیمن در کتاب تفکربرانگیز پایان دموکراسی از به سرآمدن دوران دموکراسی و یک فاجعه صحبت کرده است. رانسیمن از طرفداران این ایده است که دموکراسی به دلایلی در جهان رو به افول است.
دلایلی مانند شبیهسازی زیستی بدین معنا که دموکراسی نیز مانند هر پدیدهٔ دیگر، دوران کودکی و شکوفایی و میانسالی و فرسودگی دارد، موفقیت دموکراسی که خود عامل اصلی شکست دموکراسی دانسته میشود، بدین معنا که پس از چند نسل موفقیت و کارآمدی، مردم کشورهای پیشرفته و دموکراتیک تصور میکنند که هیچ خطری نمیتواند دموکراسی را تهدید کند و دموکراسی در برابر همهٔ آسیبها مصون است و این که هنوز نگاهها دربارهٔ تهدید دموکراسی به سمتِ روشهای کلاسیک مانند کودتای نظامی و تقلب انتخاباتی است، در حالیکه عمر این روشها دیگر پایان یافته و چندین دهه است که قابل استفاده نیستند.
درباره کتاب پایان دموکراسی
رانسیمن در کتاب پایان دموکراسی به دنبال پاسخ دادن به این پرش است که که در جهان امروز چه چیزهایی دموکراسی را تهدید میکند و از میان تهدیداتی که عنوان میشود، کدامیک جدی و یا جدیتر است. چرا در سرزمینهایی که دموکراسی سالهاست مستقر شده و جا افتاده، نیروهای راست افراطی یا پوپولیست تا این اندازه قدرت گرفتهاند؟ آیا وضعیت شبیه آلمان در ۱۹۳۰ است که دموکراسیِ به ظاهر ریشهدار و با ثباتی به سرعت در دام فاشیسم افتاد و مهیبترین فاجعهٔ تاریخ را رقم زد؟ آیا بی توجهی به تغییرات اقلیمی فاجعهای بزرگتر را رقم خواهد زد تا دموکراسی در برابر مشکلات پدید آمده جایگاه خاصی نداشته باشد؟ آیا پیشرفت پرشتاب فناوری جامعه را به سمتی خواهد برد که دموکراسی دیگر قادر به مدیریت جامعه نباشد؟
دیوید رانسیمن در این کتاب در چهار فصل به این سوالاتی از این دست پاسخ میدهد.
کتاب پایان دموکراسی با توصیفی از کودتا بهروش قدیم و انواع جدید آن شروع میشود. کودتا آشکارترین دشمن دموکراسی است که با هدف صریح و روشنِ نابودی دموکراسی به وقوع میپیوندد. فصل دوم به موضوع تأثیر فجایع انسانی و محیطی بر دموکراسی میپردازد. اگر جوامع دموکراتیک قادر نباشند در برابر تهدیدات مهلک مانند جنگ اتمی و تغییرات محیط زیست و روباتهای قاتل، برنامهریزی درستی داشته باشند، ادارهٔ جامعهٔ انسانی به دست نیروهای تمامیتخواه و مستبد خواهد افتاد. فصل سوم پایان دموکراسی به خطر اسیر شدن انسان در دست فناوریهای بسیار پیشرفته اشاره دارد. هنوز تا احتمال حکومت روباتها فاصلهای زیاد داریم و شاید هیچگاه چنین نشود. ولی در سطوح پایینتر، فناوریها روزبهروز تصمیماتی را از طرف ما میگیرند که اگر به هر دلیل در این امر مسامحه کنیم ممکن است وضعیت از کنترل خارج شود. فصل چهارم به جایگزینهای دموکراسی اختصاص دارد. در پایان نیز به احتمال و نحوهٔ پایان دموکراسی و راهحل احتمالی اشاره میشود.
مشخصات
- ناشر
- فرهنگ نشر نو
- مؤلف
- دیوید رانسیمن
- مترجم
- حسین پیران
- اندازه کتاب
- رقعی
- نوع جلد
- شومیز
- تعداد صفحات
- 260
- شابک
- 978-6004901406
ثبت نظر